Behance Served Sites

Served is a collection of sites that showcase category specific content from Behance, the world's leading platform for creative professionals across all industries.

View All Served Sites →

café cabinteely

Info
Statistics
Created:
Last Edited:
2963
137
18
Description
Café providing a mix of seating to allow for different dining experiences. Locating the Kitchen inside the shop window to create theatre/engagement and excite curiosity of the passerby. Using Simple finishes for aesthetic and economy, sustainable services including Pellet boiler heating, using materials in an innovative manner and underscore the sympathetic ideologies between the café and the overall development.
Share
  • Café Cabinteely
    urbun café
  • The design strategy for Urbun was to engage the café with the passer-by by locating the kitchen in the shop window; pedestrians get a full day’s show as the chefs bake bread and cakes and prepare salads, soups and sandwiches. The dining area runs the full depth of the unit taking light and views from both the public street to the front and the development’s garden to the rear.

     

    The Cabinteely village café is located in Irelands first ‘A’ energy rated apartment building, and taps into this ethos with a simply finished unit using simple materials, for aesthetic and economy, in addition to using the ‘found’ unfinished walls wherever possible.

     

    The unit’s existing concrete block work walls were cleaned down and painted and the existing in-situ cast concrete ceiling was left exposed. The table-tops and terracotta tiles were sourced in local salvage yards. The former were combined with bespoke square section stainless steel bases to form ‘canteen’ style bench tables while the latter were used on both floor and wall to define the kitchen and service areas.

     

    We sourced decorative electrical flex in Elephant Grey, brass light fittings and Swiss made light bulbs all of which were assembled to form the pendant lights over the table.

     

    The feature wall used standard bullnose external light fittings sourced in a local hardware store and reused as interior lights. Standard steel conduit is folded into a feature pattern on the wall to house the lights’ cabling.

     

    The Kitchen counter and display table are made of polished concrete, in natural colour and regular aggregate, and include polished insets of 3 sets of cutlery which were included during the casting process.

Comments: ( Comments )